utorok 5. augusta 2014

Knižná recenzia: Jamie McGuire (Aj negatívna recenzia, je stále recenzia!)

Krásna katastrofa 



Autor: Jamie McGuire
Žáner: romantický román (New Adult)
Počet strán: 376 strán 
Originálne znenie knižného titulu: Beautiful Disaster 
Rok vydania originálu: 2011
Rok vydania na Slovensku: 2013
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Séria, diel: Beautiful, 1/3

Anotácia:
ABBY ABERNATHYOVÁ začína navštevovať vysokú školu ďaleko od svojho rodného mesta, aby zabudla na minulosť. Uteká pred rodinnou, ktorá jej vinou alkoholu a hazardných hier urobila zo života peklo, a usiluje sa byť príkladnou študentkou. 

TRAVIS MADDOX má prezývku Besný pes a na štúdium si zarába ilegálnymi pästnými súbojmi - samozrejme, bez rukavíc. Má povesť najväčšieho zvodcu žien na univerzite. Je to presne ten typ, akému by sa Abby mala zďaleka vyhnúť, ak nechce spadnúť do pasce svojho starého života. 

TRAVIS A ABBY sa navzájom priťahujú, ale presviedčajú okolie aj jeden druhého, že z ich priateľstva nikdy nevznikne milenecký vzťah. Potom však Abby prehrá stávku, a tak musí mesiac bývať s Travisom v jeho byte. Vášeň sa už nedá maskovať priateľstvom. 


Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Kniha Krásna katastrofa je môj úplne prvý New Adult román, tak som nevedela, čo od tohto žánru čakať. Kniha sa tiež zaraďuje aj do romantických románov, takže som vedela, že tam bude hlavne tá láska. A s čistým svedomím vám hovorím, čisto romantické knihy nie sú moja šálka kávy!

Od Krásnej katastrofy som čakala hrozne veľa. Mala som aj dôvody prečo! Myslela som si, že to je určite skvelá kniha, keďže na GR je hodnotenie 4.22, recenzie od mnohých blogerov boli prevažne kladné a moja sestra sama prečítala túto knihu vyše 3-krát. A tak som sa do nej pustila. Prvé kapitoly ma skutočne bavili a vravela som si, že to zatiaľ nie je zlé čítanie. Až teraz si uvedomujem, ako veľmi som sa mýlila a ako nerada píšem negatívne recenzie!
Kebyže sa ma opýtate, o čom je kniha, netuším čo by som vám odpovedala. Asi o láske, ale to je všetko. A zrovna podanie zakázanej lásky, ktorá je až za hrob sa mi nepáčil. Prišlo mi to až príliš presladené a absurdné. Tu sa znova prejavilo jedno knižné klišé, ktoré neznášam. Najdokonalejší a najslávnejší chalan na škole sa zamiluje do tichej, nevýraznej šedej myšky. Uhm, povedzte mi, aká je pravdepodobnosť, že sa toto stane v realite? Narovinu, veľmi malá.

Ďalší problém nastal v hlavných postavách. Hlavnú hrdinku Abby som mala zo začiatku rada. Ale po čase sa z nej stala riadna blbka. Zo začiatku Travisa odmieta, ale potom si uvedomuje že ho nakoniec miluje a nemôže bez neho byť. Nuž, aj tak ho bude neustále odmietať a bolo tam opísaných niekoľko jej myšlienkových pochodov ako Travisa chce, ale nemôže s ním byť a bla, bla, bla ... A keď sa toto opakovalo na niekoľkých stranách, liezlo mi to už na nervy.
Kapitola sama o sebe je Travis Maddox. Školský krásavec a vyobrazenie božskej dokonalosti (aspoň pre niekoho). Znova sa priznávam, aj jeho som mala rada, ale asi len po dobu, čo sa začal s Abby zhovárať. Celú knihu mi liezlo na nervy, že Abby oslovoval Holubička. Mala som v sebe aj malú nádej, že o niekoľko strán ju začne volať normálne menom, ale nie, on nie, však načo? Travis na mňa pôsobil ako žiarlivý šialenec. Ak toto boli prejavy nekonečnej lásky, tak ....uhm, nie ďakujem. Na jej mieste by som už dávno zavolala psychiatra.
Vedľajšie postavy boli už (našťastie) o niečom inom. Shepley a America boli dokonalá predstava nekonečnej lásky. U mňa bodovali oveľa viac než ústredný knižný pár. Docela dosť som si obľúbila aj Parkera, ktorý bol proste sladký v tom správnom slova zmysle. A najviac z celej knihy som zbožňovala Travisových bratov, Thomasa, Trentona a dvojičky Tylera a Taylora (aj kvôli nim som dala miernejšie hodnotenie)! Knihy z ich pohľadu mám v pláne určite čítať.

A nakoniec vyjadrenie k obálke. Bola by pekná, kebyže je k inej knihe, pretože nechápem čo má táto obálka spoločné s príbehom. Fakt neviem a ak je to nejaká metafora, tak mi ju, prosím vás, vysvetlite. To by bola jediná jej chyba. Ešte by som zmienila, že nie je až tak výrazná ako napríklad obálka pri Chodiacej katastrofe.



Hodnotenie:

V skratke: Kniha ma úprimne sklamala, čakala som od nej viac. Hlavná hrdinka mi liezla na nervy a "pán dokonalý" mi pripadal ako žiarlivý šialenec. Celkové hodnotenie knihy zachránili vedľajšie postavy, najmä Maddoxovci (okrem Travisa). Obálka je pekná, ale nechápem čo má spoločné s príbehom. 

5 komentárov :

  1. Konečne niekto, kto má rovnaký názor na Travisa ako ja! Mne prišiel ako strašne posadnutý s Abby a tá jeho prezývka holubička mi spôsobovala výpadky jej pravého mena :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ako môžeš nerada písať negatívne recenzie? Veď je to zábava :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pretože nie som veľmi nadšená, keď viem, koľko času som venovala prečítaniu tej knihy (ak ju vôbec prečítam celú) a nakoniec zistím, že to bola len strata času. A potom ma to mrzí. :/ Aj keď je fakt, že negatívne recenzie sa mi píšu ľahšie :D.

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. Hej, to má. I keď viac sa mi páči obálka k Chodiacej katastrofe :D

      Odstrániť

...