štvrtok 16. júla 2015

5 knihomoľských úchyliek!

Ahojte knihomoli! :) Rozhodla som sa napísať nejaký článok na nejakú tému, pretože týchto článkov tu nie je veľmi veľa. Viem, tento nie je nijak extra originálny ale mne sa zdalo celkom fajn sa s vami podeliť o tieto moje návyky/zvyky/zlozvyky/úchylky. Plus číslo päť je na takéto zoznamy ako stvorené, takže ani toto nebude nejaká výnimka! :D Tak poďme na to!


1.: Očumovanie svojej/cudzej knihovničky!
Teraz keď sa nad tým zamyslím, je to fakt divné! o.O Ale ja za to nemôžem, keď mňa to tak fascinuje! Ako ich ľudia majú usporiadané, čo v nich majú, ako na človeka pôsobia a poznanie žánru, ktorý (pravdepodobne) majú najradšej. Je to hotová veta a nad touto činnosťou dokážem stráviť aj hodinu (a to sa len nimi kochám :D no dobre,občas si niektoré aj obhmatám)! Robím to, keď som u niekoho buď prvýkrát alebo sa mi zdá, že sa trochu zmenila. Doma len keď nemám poriadne čo roviť. Ale priznajte sa, že to robíte určite aj vy (ja viem, že nie som jediná :D)!
Tak táto je geniálna! :3
Zdroj
2.: Čuchanie stránok v knihách!
Veľmi bežný zvyk medzi knihomoľmi, ale ani mňa sa nevyhol! Zbožňujem to a najviac mi voňajú knihy z knižnice! :3 A podľa mňa každý typ knihy vonia inak, svojou vlastnou "jedinečnou" vôňou. Napríklad, inak z rôznych vydavateľstiev, inak tie, ktoré ešte nikto neotvoril, inak tie čo sú položené v knihkupectve, inak tie v knižnici, inak tie čo sú už veľmi staré a takto by som mohla pokračovať ešte veeeľmi dlho! :D
Zdroj
3.: Záložky, záložky, všade sú záložky!
Dobre, toto vysvetlím. Viete, strašne rada zbieram záložky. Ale že strašne a myslím si, že moja zbierka je celkom slušná. A niekedy sa teším na balíček z Martinusu len kvôli tomuto malému čudu. Ibaže tak nejak používam len tie vyvolené. Napríklad niektoré používam stále, vždy keď prečítam nejakú knihu, potom n´pri ďalšej si vytiahnem tú istú záložku. A niektoré sú stále len v stojane, stále nepoužité, stále také opustené. Ale ja za to nemôžem, bojím sa že sa potom poškodia! Aj keď sľubujem, že sa polepším.
Zdroj
4.: Čím dlhšie knihu mám, tým menšia pravdepodobnosť že ju prečítam!
Smutné, že to tak je ale je to proste už vedecký fakt! Zo začiatku som z knihy nadšená, všade by som ju nosila a fotila a obzerala a ... potom zistím, že mám ešte tri rozčítané, ktoré treba prečítať. A tak nováčika odložím na poličku, kde nakoniec bude čakať pokojne aj pár rokov. Je to tak preto, že mňa tá eufória z tej odloženej knižky opustí, zabudnem na ňu a keď si už spomeniem, že som ju ešte nečítala, zrazu príde nechuť alebo nálada, že už sa mi až tak čítať nechce. :/ Ale tento rok som už obmedzila nakupovanie nových kníh (je to ťažké, dnes som to už skoro porušila ... ale ovládla som sa! :D) a uprednostňujem tie, ktoré som ešte nečítala. A poviem vám, to číslo je naozaj alarmujúce!
Zdroj
5.: Koľký že to výtlačok mám? o.O
Všetky knihy majú svoje poradie. Nuž a ja toto čísielko na konci/na začiatku knihy vždy vyhľadám, pretože som jednoducho zvedavá, koľký výtlačok že to mám. Ja neviem prečo, ale fascinuje ma to a nejako to vždy chcem vedieť (aj keď názor na knihu to samozrejme neovplyvní ... ale možno keby že mám prvý, dalo by sa nad tým polemizovať :D).

Ktoré z týchto úchyliek máte? Sú aj iné? :)

5 komentárov :

  1. Zaujímavé ako si to nazvala "úchylky" :-). Obdivovanie knihovničiek je top, je to super, rada pozerám kto má aké knihy, porovnávam, ktoré knihy mám spoločné a čo by som si prípadne mohla požičať, v prípade, že ide o nejakého dobrého známeho :D
    V čom sa nezhodujeme sú tie záložky, mne na nich nejako extra nezáleží, mám ich pekne na hromádke a keď potrebujem nejakú do knihu, jednoducho vyberiem prvú, ktorá mi príde pod ruku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Občas so záložkami aj ja vytiahne hociktorú, ktorá je na vrchu ale väčšinou si na nich dávam záležať :D A áno, aj ja zisťujem či si od daného človeka náhodou nechcem niečo požičať :D

      Odstrániť
  2. No v tej štvorke sa asi úplne zhodneme. Niektoré knihy mám rozčítané aj polroka, ale pochybujem, že ich niekedy dočítam. S výnimkou Raven boys, to určite dám, len čakám, kým vyjde ďalší diel, len keby som dorazila trojku bez toho, že mám v ruke pokračovanie, asi by ma porazilo. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ich väčšinou potom nedočítam alebo vôbec nezačnem, čo je podľa mňa škoda :/ Ale občas im dávam druhú šancu (pri rozčítaných) a začnem ich čítať odznova :) Možno na druhý pokus sa mi budú páčiť viac ako predtým :)

      Odstrániť

...