štvrtok 30. júla 2015

[Recenzia] Bolo to ako znova sa ocitnúť v rozprávke ...

Škola dobra a zla

Autor: Soman Chainani
Žáner: fantasy (YA)
Počet strán: 416 strán 
Originálne znenie: The School for Good and Evil 
Rok vydania originálu: 2013
Rok vydania v SR: 2014
Vydavateľstvo: CooBoo
Séria, diel: Škola dobra a zla, 1/3

Anotácia: 
Sophie čakala celý život na to, kým ju unesú do Školy dobra, kde sa z nej stane princezná, nájde si toho pravého princa a budú spolu naveky šťastní. Teda aspoň taký bol plán. Sophie a jej kamarátka Agatha totiž pochádzajú z Gavaldonu, mestečka, kde sa každé štyri roky stratia dve deti. Nikto však netuší, kam sa vlastne podejú. V Škole dobra a zla sa z nich potom podľa predurčenia stanú kladné alebo záporné rozprávkové postavy.


Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Pamätáte sa ešte na rozprávky, kde proti sebe bojuje dobro a zlo? A chcete si zaspomínať na staré dobré časy a pripomenúť si princezné a čarodejnice? Ak áno, tak neváhajte siahnuť po Škole dobra a zla! 

Verte či nie, toto bola hádam tá najoriginálnejšia kniha ktorú som v tomto roku čítala. Kniha sa mi veľmi páčila, celý ten námet mi príde veľmi zaujímavo a jedinečne pojatý a celý príbeh ma dokázal vtiahnuť už po pár stranách. Po dočítaní som na tejto série ešte chvíľu závysláčila, dokonca som sa prihlásila aj na oficiálnu stránku série (odkaz TU!). Ale samozrejme to malo aj pár svojich chybičiek. Veď nič nie je dokonalé, všakže? Jedna chybička je, že aj keď to bolo originálne a riadne peckové, pár vecí sa dalo predvídať hneď od začiatku (napríklad kto bude naozaj zlí a dobrí, kto je Sophiina Nemesis a aj do koho sa zamiluje Tedros). Ale úplný koniec ma poriadne prekvapil. A aj keď mi to už prišlo pomerne ukončené, aj tak sa teším na ďalší diel! :3

Dokonca aj tu bol prípad, keď ste nevedeli poriadne vybrať ktorá škola je naozaj zlá a ktorá dobrá. Pretože v Škole dobra boli samí snobi, ktorí mysleli len na seba a k Agathe sa správali hnusne len preto, lebo nevyzerala najkrajšie. A zase zlí držali spolu a boli priateľskí. Čiže aj obidve školy mali svoje svetlé a temné stránky. Takže keby že sa ma niekto spýta, kam by som chcela patriť tak by som naozaj nevedela. A táto myšlienka, že každý má aj zlé stránky, aj dobré sa mi naozaj veľmi páčila.
Ale predsa len ma napadla jedna vec, ktorá ma nehorázne štvala. Nepáčilo sa mi, že nie veľmi dobrí študenti nakoniec musia skončiť ako veci alebo sluhovia. To radšej by som do tej školy ani nechodila, pretože mi to jednoducho príde nefér. Nie každý má talent na všetko, nie tak? A druhá vec, že zlí boli škaredí a dobrí pekní. Prečo? Veď na tom úplne nezáleží, ide tam skôr o správanie a nie o výzor.

Najviac zo všetkých postáv sa mi páčila Agatha. Prišla mi z nich najnormálnejšia, pretože sa nesprávala ako fiflena (viď Sophie). Dokonca mi jej občas prišlo ľúto, keď sa k nej správali hnusne  len kvôli tomu že nie je najkrajšia. Aj keď na obálke sa mi aj tak Agatha páči viac. Sophie som veľmi nemala rada, pretože sa správala strašne a to jej fňukanie na začiatku bolo trošičku otravné. Samozrejme, v žiadnej rozprávke nesmie chýbať princ a tu to nebolo inak. Ach, Tedros - vždycky keď sa tam objavil, mala som chuť ..... tresnúť sa panvicou! Obyčajný namyslený pajác to bol. Žiaden princ. A postavy ako Hester, Anadil, Dot a Hort boli fakt super. Príbeh pekne vylepšili a scény s nimi boli hneď o niečo zaujímavejšie.

A obálka ... zo začiatku ma pomerne odrádzala od čítania, lebo som si myslela že to je len detská kniha (aj keď detské knihy čítam stále, predsa len sú vždy zaručene vtipné! :)). Ale nakoniec ma premohla zvedavosť a podľa recenzie určite uvážite, že to veľmi neľutujem. A po istom čase som si obálku zamilovala, aj keď najviac sa mi páči na posledný diel. Myslím si, že obálka knihu presne vystihuje a tie postavičky sú veľmi zlaté. Aj keď vďaka jednej recenzii som si minule všimla, že je naozaj tá slovenská trošku posunutá doprava (trošku to vyzerá čudne, to je fakt). Dokonca knižka má aj obrázky, ktoré sú na začiatku každej kapitoly. Sú naozaj krásne a musím pochváliť ilustrátora, pretože knižke dodávajú to rozprávkové čaro.

Hodnotenie:
Knižný trailer tejto knihy:

Zdroj obrázkov: mapka - po kliknutí vás to nasmeruje na zdroj obrázka
                      obálka - GR
                      ilustrácia - moja fotka 

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára

...