pondelok 14. júla 2014

Knižná recenzia - Nástroje smrteľníkov #5

Mesto stratených duší

Autor: Cassandra Clare
Žáner: fantasy román
Počet strán: 480 strán
Originálne znenie knižného titulu: City of Lost Souls
Rok vydania originálu: 2012
Rok vydania na Slovensku: 2014
Vydavateľstvo: Slovart
Séria, diel: Nástroje smrteľníkov, 5/6

Anotácia:
Láska a rodina. Zrada a pomsta.

Lilithine démonské čary zviazali milovaného Jacea s jej prekliatym bratom Sebastianom. Jace sa tak stal poskokom démonov. Tieňolovci sa snažia zničiť Sebastiana, ale ich vzájomné spútanie je také silné, že nemôžu ublížiť jednému chlapcovi, bez toho aby to nepocítil aj ten druhý. Alec, Magnus, Simon a Isabelle skúšajú nájsť pomoc u férov, démonov a dokonca i u nemilosrdných Železných sestier, no Clary pracuje na vlastnú päsť. V stávke je nie len jej život, ale aj Jaceova duša.


Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Hneď ako mi kniha dorazila, som sa na ňu vrhla a teraz ľutujem, prečo som nepočkala do vydania poslednej časti a až vtedy by som ju bola prečítala. Nuž, nenapadlo ma to! A teraz ma ide roztrhať kvôli tomu nanič koncu.
Znovu som sa stretla s dokonalým umením písania Cassandri. Ona by aj hádam obal od mlieka napísala pútavo a zaujímavo. A ešte sa to aj ľahko číta. Ďalšie pokračovanie Nástrojov smrteľníkov som prečítala naozaj rýchlo, kvôli už spomínaným vlastnostiam autorkinho písania. Nie nadarmo je to moja obľúbená spisovateľka.

Mesto stratených duší skvelo nadväzuje na predošlý diel a šiesty bude určite skvelo nadväzovať na tento. Dej knihy vám opisovať nejdem, pretože nechcem spoilerovať. Ale poviem vám, že akciou a scénami pri ktorých si budete trhať vlasy, sa kniha len hemží. V tomto diely dostali obrovský priestor aj ostatné postavy, nie len Jace a Clary. Ku koncu som už nemohla vydržať, ale Cassandra to tak naplánovala, že v tom najlepšom zmenila scénu s inou postavou, kde bolo ďalšie napätie a tak to robila celý čas. Príbeh sa stále odohráva v New Yorku, ale scény s Clary boli vždy na nejakom inom mieste. Čo ma veľmi potešilo bolo, že časť sa odohrávala aj Prahe.

Moje vzťahy s postavami sa počas tohto dielu trošku zmenili. Napríklad taká Clary: V ostatných dielov mi pripadala statočná a aj inteligentná, ale teraz mi to už takto nepripadá. Niekedy som mala chuť ju poriadne prefackať, lebo chovala sa ako riadna blbka. Jace je pre mňa stále ten istý Jace, i keď jeho druhé JA bolo pomerne naivné, čo mi občas prekážalo. Ostatné postavy ako Simon, Isabelle, Magnus a Alec mám rovnako rada ako aj predtým. Drastická zmena vzťahu nastala pri Sebastianovi. Normálne sa z neho stal sympaťák, ktorého mi bolo na konci aj ľúto. Skutočne dobrý záporák. Fakt som si ho obľúbila, dokonca ho mám asi radšej ako Clary.
Veľa priestoru v knihe dostali aj Maia a Jordan, ktorý patria k mojemu tretiemu obľúbenému páru tejto série. Čo mi celkom vadilo bolo, že málo sa tam spomínal Luke, ktorého mám ako postavu rada. A, čo ešte nesmiem zabudnúť spomenúť je to, že ten epilóg bol hrozný a do očí sa mi tlačili aj slzy a že ak Cassandra to v šestke nenapraví, tak jej asi napíšem list, že to má ihneď zmeniť. Doteraz som sa z toho nespamätala!

Obálka knihy je pekná, ale pri prvých troch častiach boli krajšie. Tá zlatá s tou červenou, no neviem. Pri týchto častí sa mi už naše vlastné obálky až tak nepáčia. Originálne sú oveľa krajšie, ale to myslím, vidíte všetci!



Hodnotenie:

Dokonalý diel dokonalej série. Oproti piatom diely toto bol poriadny masaker. V knihe boli riadne zvraty a nemôžem sa už dočkať šestky. Zo Sebastiana sa stal riadny sympaťák a z Clary veľká trúba. Naše zlaté obálky sa mi už tak nepáčia ako tie pri prvých dvoch dielov. A Cassandra, ten zdrvujúci koniec si si mohla odpustiť!

A ešte pár citácii na záver ^.^ (môže obsahovať spoileri):
,,Chcel, aby som odišla s ním. Aby som sa pridala k nemu a k Sebastianovi. Zrejme by chcel, aby sa tá ich peknučká zlá dvojica zmenila na peknučkú zlú trojicu.'' Mykla plecami. ,,Čo ja viem, možno sa cíti osamelý. Sebastian ako spoločník určite nie je bohviečo."
,,To nevieme. V scrabble môže byť absolútne fantastický'' prehodil Magnus.

Obrátila sa k nemu. ,,Kačice?" zopakovala.
Kútikom úst mu mykol úsmev. ,,Neznášam kačice. Neviem prečo. Vždy som ich neznášal."

,,Basia coquum," prehodil Simon. ,,Alebo aké už majú to svoje motto."
,,Je to Descensus Averno facilis est. Zostup do pekla je ľahký," opravil ho Alec. ,,Ty si povedal Pobozkaj kuchára."
,,No, doboha! Vedel so, že Jace si zo mňa robí srandu."

Drgla ho plecom. ,,Mal by si niečo proti, keby som sa ťa na niečo spýtala? Na niečo osobné, ale dôležité?"
Do hlasu sa mu vkradla ostražitosť. ,,O čo ide?"
,,To tvoje Kainovo znamenie - keby som ťa v noci náhodou kopla, dostala by som sedem kopancov od nejakej neviditeľnej sily?"
Cítila, ako sa zasmial. ,,Spi už, Frayová."

4 komentáre :

  1. Tuhle serii si vazne musim precist!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si ju prečítaj, lebo naozaj stojí za to! :)

      Odstrániť
  2. Bolo to supe, už sa teším na šiesty diel, len ešte furt som sa nerozhodla, či počkám na slovenské vydanie, ale to dám v angličtine. Som príliš zvedavá :D a čakať asi nevydržím

    OdpovedaťOdstrániť

...