piatok 17. júna 2016

[Recenzia] ... a rozprávky je koniec!

Posledný a naveky

Autor: Soman Chainani
Žáner: fantasy (middle-grade)
Počet strán: 551
Originálne znenie: Last Ever After
Vydanie: CooBoo (2016), HarperCollins (2015)
Séria, diel: Škola dobra a zla, 3/3

Anotácia:
Sophiin a Agathin príbeh sa ešte neskončil. Každá sa vydala vlastnou cestou – Agatha s Tedrosom sa vrátila do Gavaldonu, zatiaľ čo Sophie s riaditeľom Rafalom zostali v škole. Zdá sa, že obe našli svoje šťastie. No tentoraz nejde len o ich príbeh. Zlo sa ujalo vlády a z minulosti sa vracajú pomstychtiví zloduchovia. Zaumienili si premeniť starý svet dobra a zla na ríšu temna so Sophie ako kráľovnou. Iba Agatha s Tedrosom mu stoja v ceste. Podarí sa im nájsť dokonalé rozuzlenie rozprávkového príbehu a obnoviť staré priateľstvo?

Staré sa opäť mení na nové, Sophie s Agathou bojujú s minulosťou aj prítomnosťou, aby dospeli k šťastnému koncu. Bude posledný a naveky?


Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Séria Škola dobra a zla zaujala svojim námetom veľa čitateľov. Medzi nimi aj mňa. Príbeh všetkých troch častí je zameraný na rozprávky z iného uhla než ich poznáme. Veľmi sa mi páči aj to, že autor vymyslel takýto systém ako to funguje vo svete rozprávok a ako mnohé pokračujú po ich ukončení. Prvé dve časti ma nesmierne očarili, a tak na o dosť hrubšiu tretiu časť som mala vysoké očakávania.

A asi až príliš. Začnem asi takto. Prvýkrát pri písaní recenzii sa mi stalo, že mám až tak protichodné pohľady na knihu, že si v podstate o nej nemyslím nič. Nejako sa všetky pocity miešajú medzi seba a ja netuším, či sa mi vôbec páčila alebo nie. Či ma sklamala alebo nie. O knihe si nemyslím nič ako o celku, ale vedela by som vám s určitosťou povedať, čo sa mi na knihe konkrétne páčilo a zase naopak. A preto aj tento názor recenziu napíšem v tomto štýle.

Čo sa mi na Posledný a naveky veľmi páčilo? :)

  • Stará dobrá Agatha. Spomínate si, ako som pri druhom diely spomínala, že sa mi zdala Agatha nejaká spomalená a úplne iná než v prvej časti? Tak tu bola presne taká ako v prvom diely, kedy som sa v nej miestami videla. Znova mala štipľavé poznámky na Tedrosa, čo sa mi náramne páčilo. Zas tužila len po jednom, a to po láske. Tu nebola taká naivná ako v dvojke a aj keď občas mala svoje sladké chvíľky, znova som si ju veľmi obľúbila. 
  • Rafal bol skvelá postava. Patril k takým záporákom, o ktorých si nemyslíte že sú zlí dokým autor nenapíše, že niečo zlé spravil. A okrem toho na mňa pôsobil zlatunko! :3 
  • Staro-nové rozprávky z iného uhlu. V predchádzajúcich častiach boli rozprávky ako Popoluška, Janko a Marienka, Červená Čiapočka, etc. len okrajovo spomenuté ako legendy, lenže v tomto diely sa vyskytli ako nové postavy príbehu. Páčilo sa mi, že autor napísal ako to vyzeralo po ich "šťastnom konci". Ale čo sa mi páčilo najviac, bola rozprávka o Popoluške z úplne iného uhlu pohľadu než som niekde čítala alebo si myslela. Teraz sa na ten príbeh pozerám aj z tejto stránky, že nie v každej rozprávke ide len o lásku princa.
  • Rozprávka o Vanesse a Callis, príbeh o matkách Agathy a Sophie bol peknou čerešničkou na konci. Istým spôsobom do príbehu pridala niečo, čím sa veľa vecí kvázi vysvetlilo a tiež vďaka nemu sa príbeh uberal tým smerom, ktorým očakávate takmer od začiatku, že pôjde. 
  • Pár prekvapení k tomu. Aby bolo jasné, nebolo to až tak predvídateľné než som si pôvodne myslela. Akože skončilo to tak ako som si myslela, ale medzitým sa stalo veľa vecí, ktoré mi zasadili chrobáka do hlavy, či sa moja dedukcia náhodou nemýli.
  • Úplne dokonalý koniec! :3 Čo sa neho týka, tak ten bol v mojich očiach perfektný! Prišiel mi veľmi milý a po dočítaní som sa cítila šťastná, že postavy konečne našli aj svoj šťastný koniec, pretože ich mali už toľko! :D Okrem toho na konci bolo pár pekných myšlienok, čo mi úplne učarilo asi najviac.
  • Atmosféra a štýl písania, ktoré zaručili dobrý dojem. Striedali sa tam pohľady postáv a väčšinou sa postavy nachádzali niekde inde, takže takéto striedanie prostredí sa mi veľmi páčilo. Možno aj preto sa mi to čítalo veľmi ľahko. Postupne sa séria dosť zmenila, pretože atmosféra v jednotke je taká rozprávková, naivná. V druhom diely to už nie je úplne ružové a v poslednej knihe je atmosféra oveľa temnejšia a len občas sa mihne niečo naivné a ružové (takmer vôbec).
  • Ilustrácie a perfektná obálka. Čo dodať. Obálka je úžasná, o tom niet pochýb a určite je v skutočnosti krajšia než vyzerá na obrázkoch. Okrem toho malý Tedros s Rafalom sú tam úplne zlatí! :3 Jedine čo mi vadí je, že je oveľa hrubšia ako zvyšné dva diely a tak to na mňa pôsobí veľmi čudne. A najviac úžasná vec na celej sérii sú tie ilustrácie! Veľmi krásne sú, pekne vystihujú každú kapitolu a štýl kresby dobre sedí k celej atmosfére série. 
A čo mi veľmi nesadlo na knihe? :(

  • Nudnejšie časti, ktorých tam bolo pomerne dosť. Našťastie sa striedali s tými zaujímavými, akčnými a vtipnými, ale radšej by som bola, keby tam neboli vôbec! :D Keby že je kniha o tieto scény tenšia, určite by jej to neublížilo.  
  • Občas mi nepomáhal ani preklad, pretože viacero viet mi prišli umelé a ešte nikdy som nikoho nepočula tak hovoriť.
  • Tedros mi liezol na nervy riadne veľkú časť knihy (ak nie celú). Obyčajný pajác a správal sa ako rozmaznané decko. Čiže žiadna zmena z mojej strany.

Hodnotenie:
Po dočítaní mám z knihy veľmi zmiešané pocity a to sa mi ešte vôbec nestalo. Páčilo sa mi to, ale niečo mi na celej knihe vadilo. Občas tam boli nudné a príliš dlhé pasáže. Keby že má kniha o pár stránok menej, vôbec by jej to neuškodilo. Tiež Tedros mi liezol peknú dobu na nervy. Ale zase koniec bol perfektný, priam nad moje očakávania a to je dôvod, prečo stále váham.

Knižný trailer:

Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk! :)
Knižku si môžte za výhodnú cenu kúpiť tu

P.S.: Páči sa vám tento nový štýl "recenzií" alebo radšej máte ten čo vždy? :)

5 komentárov :

  1. Hmmm... mne sa jednotka veľmi páčila a dvojka bola obstojná, relatívne rýchlo som ju aj prečítala, ale pri niektorých častiach som tam už mala nutkanie preskakovať strany. Boli to asi podobne nudné pasáže ako aj tuto v trojke. A po tej dvojke sa mi už akosi ani nechcelo púšťať do posledného dielu, čo asi nie je dobré znamenie, ak ťa nezaujíma, ako sa celá séria skončí. No škoda.
    Na to, že si nevedela, čo si máš myslieť o knihe, si recenziu zmákla dosť obstojne. Ja, keď neviem, čo si mám o knihe myslieť, tak asi dva týždne sa trápim s tým, aby som si niečo vytiahla z hĺbky mysle a dávalo to zároveň aj zmysel :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je ta kniha příliš pro mladší čtenáře, nebo ji doporučuješ i starším? :)
    Katy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemyslím si, že je príliš pre mladších :) Podľa mňa sa bude páčiť aj starším, len ju treba brať s rezervou a tým, že primárne je to určené pre tých mladších :) Ja ale sériu odporúčam! :)

      Odstrániť
  3. Tedros mi taky pil krev, ale jinak se mi kniha líbila.

    OdpovedaťOdstrániť

...