utorok 15. septembra 2015

Blogtour - odpovede autorov


Ahojte knihomoli! :) Možno ste to zaregistrovali alebo nie, zapojila som sa do projektu s názvom Blogtour. Tento projekt sa už raz konal, ale tento rok sa toho ujala Maťa. Po dvojtýždňovom uvažovaní, či sa zapojiť alebo nie, som sa rozhodla že to môže byť celkom sranda. No neviem, či by som to teraz nazvala srandou, ale poviem vám, že ten pocit keď vám odpovie nejaký autor stojí na nezaplatenie. Vždy mi to vyčarilo úsmev na tvári, pretože autori a autorky boli naozaj veľmi milý a láskavý. Niektoré odpovede sú síce kratšie, ale to vlastne záležalo na tom cez čo som ich kontaktovala (napríklad Twitter nie je veľmi na siahodlhé odpovede a ani otázky). Sprvu som mala len jednu otázku, ktorá bola celkom dlhá ale nakoniec aby som ju poriadne vysvetlila, sa z nej vykľuli až tri. :D A cez Twitter som sa pýtala len jednu časť tej pôvodnej otázky (neviem prečo som to tak spravila :D). Plus všetko sú moje preklady a naozaj som sa snažila ich preložiť, čo najlepšie a najpresnejšie! Niektorí autori mi sľúbili aj záložky, ale stále mi neprišli, takže pri najhoršom samotná súťaž bude dodatočne! :) Ale asi ste zvedavý kto a ako mi odpovedali, však? Tak poďme na to! 


Otázka: (a.)Čo si myslíte že sa vám/vašim čitateľom najviac páči na vašich knihách, (b.)na čo ste aj hrdý a (c.)čo by ste naopak zmenili? 
Osobne si myslím, že je to celkom zákerná otázka takže som bola riadne zvedavá, aké budú odpovede! :) Plus, neskoro som si uvedomil že som zmenila mierne otázku a niekomu som napísala tak, a niekomu zas tak. Ale musím uznať, táto otázka je skôr 3 v jednom! :D

1.: Heather Demetrios (I'll Meet You There)
a) Myslím si, že mojim čitateľom sa najviac páčia postavy o ktoré sa skutočne zaujímajú, bez ohľadu na situáciu. Tiež si myslím, že moji čitatelia majú radi romantiku!
b) Hrdá som na hľadanie spôsobu ako hovoriť o veciach, ktoré ma zaujímajú keď vytváram príbehy ktoré je zábava čítať - ten druh príbehov, o ktorých rada čítam. V Something Real som hovorila o problémoch tínedžerov a detí, ktoré sú v reality show. V Exquisite Captive som sa zas venovala téme obchodovanie s ľuďmi a otroctve, rasizme a o kontrole pištolí. V I'll Meet You There som hovorila o problémoch účasti Ameriky vo vojne v Afganistane a o problémoch, ktoré majú naši vojaci keď prídu domov. c) A v mojich knihách nie je nič, čo by som chcela zmeniť! Pracujem na nich veľmi ťažko a presne tak, ako by som ich aj chcela mať. Sú to také moje bábätká! :)

2.: Gail Carriger (Etiketa & Špionáž)
b) Najviac som hrdá na to, že v mojich knihách  je skombinovaných veľa sub-žánrov bez toho, aby urazili veľké množstvo čitateľov. Som radšej, keď nie sú brané veľmi vážne. Chcem, aby ľuďom  prinášali radosť. Rada rozmýšľam o svojich knihách ako o peknej šálke čaju než trojchodovom menu. 
c) Preferujem myšlienku neobzerať sa späť a priať si, aby veci boli iné než boli tak napísané. Keď je raz kniha už dokončená a na svojej ceste vydania, posuniem sa na ďalšiu.

3.: Kendare Blake (Anna krví oděná) 
a) Nie som si istá tým, čo sa mojim čitateľom páči na mojich knihách. Rozdielne veci sa páčia rozdielnym ľuďom. Myslím si, že sa im páčia postavy z knihy Anna krví oděná, vidieť Anninu násilnícku silu a jej tragické okolnosti. Tiiež moji čitatelia vyzerajú, že si užili Casov zmysel pre humor. V knihách The Goddess War, všetci vyzerajú že sa im najviac páči Hermes.
b) Hrdá som na veľa vecí, ktoré sú v nich. Najviac som hrdá na to, že som ich vôbec napísala. Pretože oni, veď vieš, knihy a veci a stoja veľa času a úsilia na dokončenie.
c) Či by som niečo zmenila? V Anna and Girl of Nightmares, nie naozaj. Toto sú Casove príbehy a povedal ich tak, ako ich aj chcel povedať. Sériu The Goddess War by som pravdepodobne prepisovala stále a stále v množstve rozdielnych spôsobov a nikdy by som si nebola istá, ktorý spôsob je ten správny. Ale stále som spokojná s tým, ako sa nakoniec vyvinuli. 

4.: Sarah Lotz (Trojica)
a) Oh, to je zložité Beth! Milujem písať ich, ale vždy som nervózna keď už sú vydané.
b) Hrdá som na niektoré dialógy!

5.: Becky Albertalli (Simon vs. The Homo Sapiens Agenda)
Myslím, že som najviac hrdá na momenty keď kniha Simon vs. The Homo Sapiens Agenda rezonuje v dnešnej mládeži, hlavne čo sa týka LGBTQIA+ mládeži. Keď som písala túto knihu, vec ktorú som zo všetkého chcela najviac pre príbeh bolo, aby vytvorila pocit pochopenia u nejakého dieťaťa niekde. Dostávanie emailov od týchto čitateľov sú vždy neuveriteľne špeciálne. 

6.: Matthew Dicks (Paměti imaginárneho kamaráda)
a) Ťažká otázka. Myslím si, že majú radi moje postavy (pozn.: čitatelia). Presnejšie protagonistov. Viem sa dostať do ich myšlienok. Nie som najgeniálnejší tvorca príbehov, ale dokážem prinútiť čitateľov aby mali radi postavy, ktoré by normálne mali radi aj reálne.
b) Som hrdý na spôsob, akým dokážem dobre reprezentovať ľudí, ktorí sú na chvoste spoločnosti. Ľudí, ktorých normálne ignorujeme a ohovárame. Páči sa mi spôsob, akým dokážem vytvoriť z úplne obyčajných ľudí hrdinov.
c) Rád by som skrátil dĺžku mojich prvých dvoch kníh, hlavne tej druhej. Mohla by byť pokojne o 20 strán kratšia.

7.: Colleen Houck (Tigria sága
pozn.: na mail mi odpovedala Colleenina mladšia sestra, pretože samotná autorka momentálne píše novú knihu. Jej sestra odpovedala v skratke za ňu, takže som sa rozhodla ich zahrnúť a napísať aj sem! :)
Myslím si, že Colleeniny čitatelia milujú dobrodružstvo a spôsob, akým sú vtiahnutí do deja, emócii a všetkého. Myslím si, že je hrdá na to, ako zahrnula históriu do kníh. Ale nie som si istá, čo by chcela zmeniť ...

8.: Zuzka Šulajová (Džínsové denníky)
Najviac sa mi páči, že si ich tvorbu užívam, píšem ich od srdca a moje postavy sú mi ako rodina. Nezmenila by som na nich nič, keďže som veľmi kritická a prísna, takže pred vydaním prechádzajú rozsiahlymi opravami a zmenami a s konečným výsledkom skrátka musím byť spokojná. A páči sa mi, že sa na našom trhu uchytili a našli si svoje miesto vo vašich poličkách, hoci som sa nikdy nikde netlačila, nepropagovala, dokonca ani v prípadných súťažiach sa o nič nesnažím, neprosím príbuzenstvo o lajky, jednoducho sa zadarilo samo od seba! :)

9.: Maggie Hall (The Conspiracy of Us)
a) Myslím si, že veľa mojich čitateľov má rada romantiku. Samozrejme, aj ja ju mám rada! :) Je to veľká zábava písať ju.
b) Najviac som hrdá na moju hlavnú postavu Avery a jej vývoj počas kníh. Vyrástla z nej silná osoba v Conspiracy of Us a ešte viac v dvojke, Map of Fates.
c) Práve teraz tu nie je nič, čo by som na nich zmenila. Našťastie som dostala veľa príležitostí niečo zmeniť predtým, než kniha išla do tlače.

10.: Tammara Webber (Easy)
Odkedy píšem romantické príbehy, môj odhad by bol sľub, že HEA bude na prvom mieste spolu s čitateľmi. Som najšťastnejšia keď môžem písať príbehy úprimne bez myšlienky na to, čo si o nich budú myslieť ostatní. Nedokážem písať niekoho pravdu - musím písať svoju vlastnú a akceptovať fakt, či to bude rezonovať u čitateľov alebo nie. Na začiatku (Between the Lines) som musela silno potláčať obavy o tom, či sa to bude páčiť mojej rodine alebo priateľom. Po knižke Easy som potláčala strach, čo na to povie moja čitateľská základňa. Ale Easy ma naučila písať z môjho srdca a nemyslieť na to, čo o tom povedia druhí. Takže predpokladám, že najviac som hrdá na to, že odmietam toto svoje druhé ja, aj keď stále na to ešte pracujem! <3

11.: R.S. Grey (Scoring Wilder)
Ahoj Cherry! :) Od čitateľov dostávam veľa reakcii, kde hovoria že najviac sa im páči reálnosť mojich postáv. Nemajú zlomenú dušu, ktorú chcú vyliečiť, sú to len obyčajní ľudia žijúci svoj vlastný život a popritom zažívajú vtipné okamihy.

12.: Ruta Sepetys (Medzi odtieňmi sivej)
a) Verím, že väčšina čitateľov sa dokáže stotožniť s túžbou po láske a priateľstve, ktoré dokáže prežiť v hocijakých podmienkach.
b) Som veľmi vďačná za to, že v zdieľaní skrytých príbehov histórie som našla aj ten môj rodinný príbeh.
c) Kým umenie je skôr opustené ako dokončené podľa Leonarda DaVinciho, nemám nijaké výhrady.

13.: Cameron Jace (Insanity, The Grimm Diaries Prequels)
a) Myslím si, že mojím čitateľom sa páči že moje knihy sú iné. Nezapadajú do žiadneho konkrétneho žánru. A aj keď sú veľmi dobre prepracované, nie sú veľmi brané vážne. Veď čítanie je predsa zábava!
b) Som hrdý na to, keď mi moju čitatelia napíšu že moje knihy ich robia šťastnými. Nie je žiadny lepší pocit ako niekoho urobiť šťastným. Na druhú stranu, stále sa musím učiť ako byť hrdý na knihy všeobecne.
c) Chcel by som skôr napísať svoje knihy, hahaha. Pretože vecami, ktoré som sa naučil z písania by som mohol lepšie okresať svoje knihy a tým ich vylepšiť.

14.: Cambria Hebert (séria #Hashtag)
a) Myslím si, že mojim čitateľom sa páčia rôzne veci ohľadom mojich kníh, pretože najlepšia vec na čítaní každí môže získať niečo iné z toho istého príbehu. Avšak je tu pár vecí, ktoré sa páčia väčšine a to charakteristika a spoznávanie postáv, humor a romantika. :)
b) Som hrdá na každú jednu moju knihu. Každú považujem za úspech, že som svoj projekt dokázala dokončiť a vydať pre ľudí. Písanie kníh nie je ľahké, takže každý kto pri tom vydrží, by mal byť na seba hrdí.
c) Nemyslím si, že je niečo na mojich knihách čo by som chcela zmeniť. Niektoré sú síce lepšie ako ostatné, ale to je v poriadku, pretože v každej z nich je kúsok zo mňa a to ich robí špeciálnymi.


15.: Lauren Kate (Slza, Pád)
a) Podľa môjho názoru sa čitateľom najviac páči vžitie sa do príbehu a toho sveta, a že môžu celý príbeh vidieť z pohľadu hlavného hrdinu.
b) Najviac som hrdá, že knihy obsahujú prvky/základy z Biblie a angelológii.
c) Rozhodne by som nič nemenila! :)

16.: Kass Morgan (Prvých 100)
Neviem povedať, čo sa mojim čitateľom najviac páči na mojich knihách - je to len na vás! V otázke na čo som hrdá, je ako postavy predstavujú rôzne typy statočnosti, ako sú statoční/é v rôznych situácii.

2 komentáre :

  1. Milujem Blogtour články, v odpovediach autorov sa dá nájsť toľko inšpirácie.
    Takže vďaka za tento článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja rada čítam takéto články alebo rozhovormi s autormi, pretože áno, je tam veľmi veľa inšpirácie a veľakrát aj rád pre tých začínajúcich spisovateľov alebo len tých, čo chcú písať príbehy len tak pre radosť! :)

      Odstrániť

...