sobota 25. októbra 2014

Knižná recenzia - The Maze Runner #1

Labyrint: Útěk 


Autor: James Dashner
Žáner: dystópia
Počet strán: 360 strán 
Originálne znenie knižného titulu: The Maze Runner
Rok vydania originálu: 2009
Rok vydania v Česku: 2014
Vydavateľstvo: YOLi
Séria, diel: Maze Runner, 1/3

Anotácia:
Thomas sa zobudí vo výťahu a nepamätá si nič okrem svojho vlastného mena. Dostane sa do sveta, kde žije šesťdesiat dospievajúcich chlapcov, ktorí sa naučili žiť v úplne uzavretom priestore. Každých tridsať dní sa objaví nový chlapec. Pôvodná skupina je tam už dva roky a márne sa snaží dostať uniknúť z labyrintu, ktorý ich obklopuje. Už sa vzdávajú nádeje. Potom sa ale objaví dievča v bezvedomí a ich svet sa začne meniť ...


Pozn.: Anotáciu som prežila z češtiny, pretože som chcela mať celú recenziu v rovnakom jazyku. Tak ak sú tam chyby, ospravedlňujem sa! :)

Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Séria The Maze Runner (presnejšie jej prvý diel) sa stal na Slovensku i v Česku veľkým hitom a to pravdepodobne vďaka filmu, ktorý bol v kinách tento september. Úprimne, chcela som ísť na film do kniha, ale potom som si povedala, že najskôr chcem čítať knihu. Trvalo mi to dlhšie, než som si myslela a tak som ten skvelý film ešte nevidela. No a čo hovorím na knihu ja? :)

Zo začiatku sa mi ju ani čítať nechcelo, kapitoly boli nudné a hlavná postava tiež o ničom. Ale potom sa tam stala jedna vec (nechcem ju napísať, mohol by to byť spoiler) a hneď to bolo zaujímavejšie. Tiež mi zo začiatku vadilo, že autor tam použil svoje vlastné výrazy tamtoho sveta bez vysvetliviek. To bolo od neho hnusné, pretože som niekedy nechápala, že o čom to točia. Ale po určitej dobe som si na ne zvykla a aj pochopila ich význam.
Celkový nápad bol ako-tak originálny, ale občas som mala pocit, že niektoré prvky mali už aj iné dystópie a že až tak originálne to zas nebolo. Ale aj tak som sa vedela pre tento svet nadchnúť. Keď boli v labyrinte, tak kniha bola napínavá, plná tajomstiev a páčilo sa mi, ako sa snažili z neho dostať. Vtedy som tie stránky úplne hltala. Aj ten záver bol riadne napínavý a knihu som musela dočítať ešte pred tým, než pôjdem spať. A tak som aj urobila, ale ničím som si nepomohla, pretože som nemohla spať kvôli tomu hroznému koncu! Nebyť toho epilógu, nemala by som potrebu prečítať  pokračovanie! Taký cliffhanger som ešte pri knihe nezažila (ak teda nepomyslíme na piatu časť TMI).

K hlavnej postave Thomasovi som si vytvorila fakt neutrálny vzťah, pretože na mňa nepôsobil nijako. Za to medzi moje najobľúbenejšie postavy patria Newt a Minho! :3 Pretože oni boli oveľa inteligentnejší a skvelejší než nejaký Thomas. Dokonca som si obľúbila aj Chucka, ale nie až tak ako už spomínané postavy. A tú Teressu … nuž, nemala som ju nejako extra rada, taká úplne zbytočná a pôsobila na mňa, že si myslí o sebe hory doly a nebola to až taká pravda. Okrem nej mi poriadne liezol na nervy aj Gally, ale ten sa v knihe vyskytoval najmenej krát, takže pohoda!

Obálka sa mi páči, ale len bez prebalu. Ten filmový prebal mi až tak veľmi nesedí, pretože mne sa väčšinou filmové obálky úplne nepáčia a knihu by som si s takou veľmi nekúpila (preto tak dopadla knižka If I Stay). Neviem prečo, ale myslela som si, že aj väzba je na spôsob filmu, ale je to len prebal. Väzba je naozaj krásna, i keď na spôsob jedného britského vydania. Ale stále krajšia než filmová. Kebyže si chcete pozrieť aj iné obálky knihy Labyrint: Útěk, môžete si ich v prvej časti novej rubriky Cesta do sveta obálok!



Hodnotenie:
Kniha je skutočne napínavá a ak máte radi dystópie a akciu, tak je to pre vás to pravé orechové! Knihu radím medzi tie najlepšie prečítané za tento rok. Väčšina postáv boli chalani a v knihe bolo iba jedno podstatné dievča, ktoré tam aj tak nemuselo byť. Knihe dávam 5*.

2 komentáre :

  1. Na tohle jsem si chtěla zajít do kina, ale knížka je vždycky lepší než film. Dík za recenzi, musím si ji přečíst :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som na film chcela ísť, ale nejak mi to nevyšlo :D ale kniha bola fakt skvelá :)
      A nemáš zač, rada som niekomu poradila dobrý knižný tip! ^_^

      Odstrániť

...