pondelok 13. októbra 2014

Knižná recenzia - Kronika strateného impéria #1

V znamení ametystu


Autor: Majka Danihelová (známa aj ako Lyn von Nightlight)
Žáner: fantasy 
Počet strán: 292 strán 
Rok publikovania: 2013
Vydavateľstvo: ešte nevyšlo 
Hodnotenie na GR: 4.74
Séria, diel: Kronika strateného impéria, 1/3

Anotácia:
V ametystovom lese žije prírodné spoločenstvo pod ochranou Ametystového lampáša. Doposiaľ si o ňom sedemnásťročná Meggie myslela, že je výplodom maminej fantázie a existuje iba na papieri. Obdivovala svet plný víl bez krídel, pravidiel a temných tajomstiev - sčasti ho pokladala za svoju povinnosť, keďže jej rodičia zomreli. Mala pocit, že čítaním maminých zápiskov uctí ich pamiatku.

Meggien skutočný svet sa ale čoskoro začne rozpadať. Zistí, že ju sledujú čudné fialové vlny, ktoré sa podobajú na polárne žiary, a vidí ich len ona. Po silnej búrke je Prechod medzi svetmi otvorený a Meggie sa za pomoci prorokyne dostáva do sveta, o ktorom si myslela, že existoval len v maminej hlave. Do sveta, kde nie je ľahké prežiť, ak nepatríte k prírodnému spoločenstvu. Všetko má svoj dôvod a Meggien príchod do lesa je iba slabým odvarom toho, čomu bude musieť čeliť. Nad krajinou visí temný tieň a Spoločenstvo národov je na pokraji novej Obsidiánovej doby.

Ďakujem samotnej autorke Majke, ktorá bola tak ochotná, že mi knihu poslala! :3 Som jej za to fakt veľmi vďačná a ak by ste si chceli pozrieť ešte niečo o tejto knihe, navštívte jej blog Lyn-von-Nightlight.


Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Na začiatok by som chcela povedať, že kniha je e-book, takže ak nemáte nervy na zdĺhavý proces čítania na tablete alebo proste e-booky nepreferujete, mali by ste sa začať modliť, aby kniha vyšla aj v hmotnej verzii. Úprimne, stále ešte nechápem, prečo sa tak nestalo! Kniha je podľa mňa naozaj skvelá, i keď, samozrejme, nie bezchybná.

Autorkou tohto diela je známa slovenská bloggerka Majka (viac známa ako Lyn von Nightlight). Myslím si, že knihu napísala fakt dobre, dokonca mi dej prišiel ako originálny nápad (čo je v dnešnej dobe tak trošku umením!). Príbeh je zasadený do nového sveta plného rôznych bytostí. Zo začiatku mi to učarovalo, ale behom čítania som sa v nich naozaj stratila a ani doteraz neviem, ktorá bytosť je dobrá a ktorá zlá.
Akciu v knihe nájdeme až ku koncu, myslím, že v strede sa nič také extra napínavé nedeje. Áno, boli tam akčnejšie veci, ale najväčšia bomba sa nachádza až na tom konci. Dokonca sa mi stalo, že zo začiatku (asi cca. 3 kapitoly) ma kniha nebavila a do jej čítania som sa musela viac-menej nútiť (a to vynechávam fakt, že e-booky bez čítačky sa nečítajú až tak ľahko!). Ale nakoniec som sa cez ne prehrýzla, obľúbila som si nejaké tie postavy a už to išlo! :D Autorkin štýl písania mi bol po celý čas blízky, proste nie tie umelé dialógy, ktoré by z úst vyzneli veľmi divne. Dialógy zneli prirodzene, v reálnom živote by som to tak určite povedala. A ako aj veľa iných spisovateliek/spisovateľov, aj Majka musela zakončiť diel poriadným cliffhangerom, všakže? Pretože proste knihy nemôžu ukončiť úplne v pohode, presne tak, aby koniec bol uzavretý, že? Treba čitateľom vyšťaviť nervy, pretože otvorené konce sú najlepší spôsob ako to dosiahnúť!

Hlavná hrdinka Meggie bola fakt skvelá, vo väčšine prípadov som sa s ňou vedela stotožniť a hrozne sa mi páčilo jej vyjadrovanie! Ako keby sa riadila heslom „čo na srdci, to na jazyku!“. Ale mojou najobľúbenejšou postavou nebola Meggie, ale jednoducho ním bol Wen. Bol taký na zjedenie, taký nevinný a zlatý, že som ho nemohla nemilovať! Ako chápem, že väčšina čitateliek bude paf z badboya princa Skya, ktorý v knihe vystupoval aj ako Cudzinec. Síce ma láka poznanie, že čo on bude zač, ale proste na Wena jednoducho nemá a nikto ma nepresvedčí o opaku! Takže ako som už naznačila, črtá sa tam nejaký ten milostný trojuholník, ibaže v tejto časti ešte neprišiel naň rad v plnom prúde.
V knihe samozrejme boli aj iný postavy, ale tie buď mi liezli na nervy alebo som ich považovala ze veľmi nepodstatné, aby som im venovala viac pozornosti. I keď väčšina z nich mi proste liezli na nervy, ako napríklad Wenovi rodičia, potom tá Lia, čo bola nejaká učnica nejakej prorokyne, Wenova sestra a tak by to išlo asi ďalej.

A teraz k obálke! Netuším, kto ju robil, ale je fakt úžasná. Myslím si, že skvelo vystihuje dej a prostredie celej knihy. A to sa mi na nej páči. K tomu je jednoduchá a pôsobí pomerne tajomne. Takže týmito piatimi vetami chcem pochváliť jej tvorcu, ktorý urobil fakt dobrú prácu.

Hodnotenie:

V skratke: Kniha sa mi veľmi páčila. Štýl písania je čitateľovi veľmi blízky. Dej a príbeh je originálny, ale občas som sa strácala v nadprirodzených bytostiach. Hlavná hrdinka nie je otravná a to je základ. Ak máte radi fantasy a chcete si prečítať niečo od slovenskej autorky, tak toto je to pravé!

3 komentáre :

  1. Ďakujem za recenziu, som rada, že sa ti podarilo prehrýzť sa cez to a dúfam, že sa mi už pri dvojke podarí odstrániť chyby (hlavne ohľadom toho zdĺhavejšieho začiatku). Fakt ma mrzí, že si zmätená z nadprirodzených bytostí, vyzerá to tak, že v mojich zložitých myšlienkach sa vyznám iba ja a niekto, kto dáva pri čítaní veľký pozor. V budúcnosti by som chcela spraviť také menšie zhrnutie o svete, o histórii a o bytostiach, ktoré tam žijú, hádam to veľa objasní. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majus tebe vysla kniha? Super, si sikula ;-)

      Odstrániť
    2. Nie, nevyšla :D ale zatiaľ som to nevzdala :D možno o mňa raz niekto nejakým zázrakom zakopne. :D

      Odstrániť

...