streda 30. decembra 2015

TOP 5 najlepších kníh & najväčších sklamaní roku 2015!

Ahojte, knihomoli! :) Keďže rok je 2015 je už skoro preč, tak som sa rozhodla spraviť TOP 5 za rok 2015. Minuloročný článok TOP 5 za rok 2014 mal len jednu časť, a to len tie najlepšie prečítané knihy. Ibaže tento rok som prečítala aj knihy, ktoré ma viac ako sklamali a zaraďujem ich medzi najhoršie knihy aké som kedy čítala. Inými slovami, môj názor a postoj ku knihám niektorých autorov sa rapídne zmenil! Ale takých kníh nebolo až tak veľa, preto bude TOP 5 najlepších kníh a TOP 3 najväčších sklamaní! :)


Najväčšie sklamania
Na 3. mieste, ktoré nie je také hrozné ako to 1. je:
Kto chytá v žite od J.D. Salingera
Táto klasika sa mala zaradiť medzi tie klasiky, ktoré nie sú také hrozné a patria skôr k výnimkám. Teda, aspoň som to očakávala vďaka pozitívnym recenziám. Ale nakoniec to dopadlo tak, že som to zaradila na tretie miesto. Holden ako postava bol príšerný. Vyjadril svoj postoj k niečomu, potom na pol strany opisoval niečo úplne od témy a nakoniec to zakončil tou istou vetou, presne ak isto formulovanou ako bola na začiatku. A takto to išlo celú knihu a ani nie v štvrtine mi to začalo pekne liesť na nervy! A okrem iného, stále používal jedno slovo, ktoré ma úplne vytáčalo keď som ho videla. Inými slovami, bez Holdena by sa mi tá kniha páčila viac! :)

2. miesto:
Poučka o predvídateľnosti Katherín od Johna Greena
Touto knihou som zistila, že John Green je príliš preceňovaný autor. Čím viac greenoviek som prečítala, tým menej sa mi páčili a nudili ma. Úprimne, v tejto knihe sa nič nedialo, tie informácie pod čiarou mi prišli úplne zbytočné a len to zhoršovalo môj dojem a postavy boli presne také isté, o akých som čítala v Mestách, v Aljaške a v Hviezdach. Až na to, že v Hviezdach a Aljaške sa mi tie postavy páčili, v zvyšných dvoch mi to začalo vadiť. Jednoducho, Green píše stále dokola to isté len tam niečo pozmení ako miesto a ich špeciálne a zvláštne záľuby. 


1. miesto:
Mesto nebeského ohňa od Cassadri Clare
A týmto "skvostom" u mňa Cassie pravdepodobne skončila. Ešte čo si od nej prečítam sú The Bane Chronicles a jeden diel The Sadowhunters Academy, ale tie nové série už nie. Z veľkého finále TMI sa nakoniec vykľul slabý čaj. Veľká bitka sa nekonala, scéna ktorú som očakávala nebola, Jacea a Clary som mala chuť preplieskať a záver série so mnou ani nepohol. Len čo mi tento diel skazil moje nadšenie celou sériou! Čakala som od nej viac než som v skutočnosti dostala! :/



Najlepšie knihy
Na stále dobrom 5. mieste je:
Fangirl od Rainbow Rowell
Aj tento rok sa Rainbow ocitla v TOP 5-ke! :D Okrem iného, Fangirl bola moja druhá poriadna kniha prečítaná v angličtine, na čo som patrične hrdá aj keď angličtina tam bola jednoduchá. Okrem iného s Cath som sa stotožnila od hlavy po päty a zase Wren mi hrozne pripomínala moju sestru. A to aj moja mamina povedala, ktorej sa Fangilr tiež veľmi páčila! :)


4. miesto:
Džínsový denník 5 od Zuzky Šulajovej
Aj keď piaty diel mojej srdcovej záležitosti mi prišiel o trošičku slabší ako predchádzajúce, bolo to stále skvelé! :3 A ten koniec je celkom dobrá príprava na určite obrovský záver série! Aaa, nech už je september 2016 aby som sa konečne dozvedela ako to skončí. Musí skončiť s Lukášom, inak ma to zničí!

3. miesto: 
Škola dobra a zla od Somana Chainaniho
Dala som prvý diel, pretože prvým sa všetko začalo. Aj keď v druhom bol fantastický koniec a neviem sa dočkať toho posledného dielu. Myslím si, že to bude stáť za to! Okrem iného Škola dobra a zla má jeden z najoriginálnejších rozprávkových svetov a postavy, ktoré si ma dokázali úplne získať. Jednotka bola trošku predvídateľná, ale u dvojky ste už nevedeli čo máte čakať! :)


2. miesto:
Líbali jsme se od Davida Levithana
Veľmi zvláštne napísaná kniha, ale s toľkými myšlienkami a tak dobrými postavami, ktoré si ma získali už po pár stranách. Prišla som na to, že na príliš skvelé knihy neviem napísať recenziu. A ani neviem, či sa táto kniha bude páčiť každému pretože so začiatku som aj ja mala zvláštny pocit. Ale po prečítaní som vedela, že táto kniha patrí k tým mojim najobľúbenejším knihám! :)



1. miesto:
Aristotle and Dante Discover The Secrets of the Universe od Benjamina Alire Sáenza
Tak táto kniha je moja srdcovka! :3 Ak ste ju nečítali, určite si ju prečítajte pretože toto stojí za to! Samozrejme, najlepšie by to bolo v originály ale ak sa vám nechce čítať v angličtine, čoskoro to vydá (myslím, že v januári) Slovart a v češtine to CooBoo už vydalo. Takže si to môžte všetci prečítať. Nie nadarmo to má toľko ocenení, verte mi! :) Postavy sú realistické, ich priateľstvo je krásne a tie hlboké myšlienky v tom sú dokonalé! Okrem toho vás to chytí tak, že za deň by ste to mali mať prečítané!

A to by bol predposledný článok v roku 2015! Aké knihy vás v tomto roku očarili a naopak, veľmi sklamali? :)
Vaša Cherry Bee

6 komentárov :

  1. U mňa zas Fangirl bola strašne veľkým sklamaním a pritom Rainbow ako spisovateľku mám veľmi rada, pri tejto jej knihe som sa dosť nudila. Hlavne zo začiatku... A zas posledná časť Nástrojov sa mi páčila :D Dokonca až príliš, asi preto, že som radšej od nej nič nečakala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som čakala asi príliš, preto to sklamanie ... a pri Fangirl mňa občas nudili tie poviedkové časti, ale inak sa mi to veľmi páčilo! :)

      Odstrániť
  2. Vravíš o Cassandre ako o odpade a "džínsový denník" chváliš? Buď máš málo rokov a nechápeš určitým veciam,alebo čítaš so zavretými očami a preskakuješ strany aaalebo nemáš fantáziu. Okrem J.K.Rowling som okrem Cassandry a Collins lepšie sci-fi,či fantasy nečítala a to už mám toho odčítaného až až.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Džínsový denník má u mňa špeciálne miesto, keďže je to taká moja srdcovka na ktorej som dospievala, tak aj preto ho toľko chválim pretože aj keď 5 bola slabšia, autorka nesklamala zato od Cassie som čakala v poslednom diely niečo viac ako som dostala :) a ako horšom diely u tejto autorky hovorím len o poslednom, pretože prvé ti diely zbožňujem a 4,5 mám rada :) Cassie nie je odpad, to som nikdy nepovedala ale sklamala ma dosť na to, aby som stratila záujem o jej tvorbu :)

      Odstrániť
  3. Na Fangirl som pokukovala, ale nakoniec som si kúpila Sedem minút po polnoci. Chcela som aj Mesto kostí, ale, žiaľ, nezvýšili peniaze. :( Na jednom RPG, kde som adminka je Jamie Campbell Bower ako postava a TMI som videla aj film (hej, viem, že je iný od knihy) a veľmi sa mi páčil, takže som naladená na to, si Mesto kostí predsa len kúpiť, až si nejaké to euro našetrím. :) Na Aristotela a Danteho som veľmi zvedavá, ale takto zle finančne som na tom snáď ešte asi ani nebola. :D A The Catcher in the Rye si chcem prečítať cez tieto prázdniny takže uvidíme. :)
    Charlotte.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ariho a Danteho odporúčam všetkými desiatimi, úplne ma dostala a vtiahla do deja okamžite! :3 Mesto kostí je skvelá kniha, celko prvé tri knihy zo série stoja za prečítanie! Tie zvyšné mi už prišli trochu zbytočné, ale prvé tri si určite prečítaj! :) A Sedem minút po polnoci som aj ja dostala pod stromček, tak som na to veľmi zvedavá! Dufam, že to bude také krásne ako sú aj ilustrácie a obálka! ^-^

      Odstrániť

...