nedeľa 7. decembra 2014

[Povinné čítanie] Nemusí to byť vždy nuda! #1

Titulná fotka rubriky :)
Zdroj neupravenej verzii obrázka!
Ahojte knihomoli! :) Som tu zas a tentokrát znova s novou rubrikou! A po prvýkrát na tomto blogu sa bude týkať povinného čítania. Keďže som už prváčka na SŠ, tak s týmto novým obdobím prišlo aj povinné čítanie. Zo začiatku som sa na to nesmierne tešila a moje nadšenie len o trošku opadlo, pretože druhá kniha nebola až tak podľa môjho gusta. Ale o tom trošku neskôr. Ešte k tejto rubrike! Nebude nejaká extra pravidelná, ale nový článok sa objaví vždy v priebehu jedného šk. polroku, pretože tak nejako nám tie knihy budú zadávať. Tento šk. polrok berieme (lepšie povedané budeme brať, ale prečítané ich už mám) antickú literatúru. Zo začiatku som len prevrátila oči, ale jedna kniha ma príjemne prekvapila. Druhá zas sklamala. A o ktoré knihy sa jedná?


1.: Antigona
autor: Sofokles
počet strán: 80 strán
rok vydania originálu: -441

Môj názor:
Veľmi príjemné prekvapenie! A to bez žartov! Antigona ako kniha ma skutočne bavila a to z niekoľkých dôvodov. Dej má skutočne rýchly spád, pomerne zaujímavá zápletka a postavy, málo strán. Samozrejme, keďže Sofokles je Grék, tak sme sa vôbec nevyhli rôznym menám bohov, v ktorých budeme mať poriadny zmätok (teda, ak si to dopodrobna nepreštudujete). Toto mi celkom vadilo a ešte momenty, keď na scénu prišiel Zbor. Hovorili riadne zložito a nejako som im nerozumela. Ale celkovo Antigona je zaujímavé čítanie, ktoré zmáknete v pohode 20 minút pred spaním! :)

2.: Odysea
autor: Homér
počet strán: 304 strán
rok vydania originálu: -800

Môj názor:
A zrovna pri Odysei kleslo moje nadšenie ohľadom povinného čítania a zrovna pri nej, som prestala obhajovať antickú literatúru. Odysea je úplne iná ako Antigona (bohužiaľ, pre mňa v horšom)! Odysea je až prehnane dlhá (teda ak nečítate výber), je tam ešte viac bohov, pri čom teraz už sú aj ako postavy a verte mi, zapamätať si ako sa volajú a čo tam robili, nebolo vždy ľahké. Pri tom, nápad a celková zápletka je skutočne zaujímavejšia než pri Antigone, ibaže kvôli spomenutým faktom, som si jej čítanie veľmi neužila. Ale Odysea má aj jedno plus! Télemacha. Veľmi sympatická postava. Fakt! Ani neviem prečo, ale nejako si ma získal. Pre mňa Télemachos je najzaujímavejšia postava a bez neho, by ma to unudilo k smrti. Aj keď, priznajme si, nevyskytoval sa veľmi často.

Aj vy ste dostali tieto knihy ako povinné čítanie? Čo na ne hovoríte vy? :)

4 komentáre :

  1. Jo, prvák a povinná četba, jej. :D Antigonu jsem četla, ta je fajn. Odysseu naštěstí ne. Letos jsem v druháku, knih je víc, Komenský, Čechov, Mácha, Erben, jeden prokletý básník,... Ne, nemám to ráda. Jako přečtu, přežiju, ale není to ono. Na nižším gymplu jsem se ale taky chytla až v kvartě, Romeo, Julie a tma je úžasná kniha, Smrt krásných srnců taktéž. Tak si asi budu muset počkat na příští rok a doufat. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zajímavý článek... Souhlasím s nadpisem a myšlenkou projektu - ne všechny povinná četba je hrozná, i když některá díla můžou někoho odradit. zrovna tyhle dvě na úvod nemám nikterak v lásce a ze seznamu jich mám mnoho víc radši, ale to je zase na osobním výběru :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Asi jsem tyto knihy na seznamu také měla, ale ze střední už jsem hodně let venku :D Takže si nejsem jistá. Každopádně tyto klasiky, které už jsou na světě opravdu hooodně let mě nikdy moc nebavily.. Bohužel. Třeba se na to s odstupem času budu dívat jinak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já mám za tento rok přečtené zatím dvě - Lakomce a R.U.R. Jsem v prváku, čeká mě ještě osm dalších, ale všechno to vypadá fajn. Nevím, na co si ostatní stěžují, výběr není až tak špatný a zatím mě to baví. :) Momentálně čtu Oidipa, pak asi dorazím tu Bibli. :)

    OdpovedaťOdstrániť

...