sobota 6. septembra 2014

Knižná recenzia - Nástroje smrteľníkov #1

Mesto kostí


Autor: Cassandra Clare
Žáner: fantasy román
Počet strán: 440 strán
Originálne znenie knižného titulu: City of Bones
Rok vydania originálu: 2007
Rok vydania na Slovensku: 2012
Vydavateľstvo: Slovart
Séria, diel: Nástroje smrteľníkov, 1/6

Anotácia:
Päťnásťročná Clary Freyová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy - vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky tri telá jej zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?


Recenzia:
 Mesto kostí je prvý diel série Nástroje smrteľníkov a môžem vám povedať, že to prekonalo moje očakávania! Na knihe vás môže zo začiatku odradiť hrúbka knihy (aj keď strán nemá ažt ak veľa, než ako to môže vyzerať) alebo samotné filmové spracovanie, ktoré vám môže hovoriť, že tento príbeh patrí k priemerným až podpriemerným. Ale obidva tieto faktory sú veľmi klamlivé a radím vám, nenechajte sa nimi odradiť od prečítania tejto knihy!

Cassandra Clare nás už hneď na začiatku vtiahne do deja, do nejakej tej zaujímavejšej akcie v nejakom klube. Dokonca hneď použije správny humor, čo naozaj zbožňujem. Ale hneď po nejakých pár akcii, je v strede knihy poriadne hlucho! A tu je ďalší fakt, ktorý vás môže prehovoriť, aby ste knihu nedočítali. Ja vám ale hovorím, že sa treba cez tieto začiatky prelúskať a na konci nebudete banovať, dokonca budete bažiť po pokračovaní. Autorka vymyslela naozaj skvelý a nový svet, ktorý vás môže zaujať. V knižke môžete nájsť asi všetky druhy nadprirodzených bytostí. Ak milujete upírov, v knihe ich nájdete. Na druhú stranu ak radšej preferujete vlkolakov, máte ich tam. A okrem nich, sa v knihe vyskytujú bosoráci, pixie, démoni a Tieňolovci, okolo ktorých sa celý príbeh točí. Myslím, že každý si príde na to svoje! A ako som už vravela, humor v knihe nechýbal, takže sa zaručene budete smiať alebo pri najmenšom priblblo usmievať (to bol môj prípad). A koniec knihy sa skončí tak, ako to nikto nebude čakať! Mimoriadny problém v láske, pri ktorom si niektorí čitatelia môžu trhať vlasy. A samotný koniec je tak otvorený, že na čítanie pokračovania sa budete len tak hrnúť!

Ďalším veľkým plus je, že v knihe sú sympatické postavy. Hlavnou postavou je Clary, ktorú som mala celkom rada a neprišla mi až tak hlúpa. Potom je Jace, ktorý má predstavovať dokonalý prototyp dokonalého chalana. A čo je na ňom najlepšie, málokedy si odpustil nejakú ironickú poznámku, za čo ho budete milovať! Vedľajšie postavy som si obľúbila asi rovnako ako tie hlavné. Nimi sú súrodenci Alec a Isabelle, ktorí sú úplne rozdielni a obľúbite si ich. Clary mala najlepšieho kamaráta Simona, ktorý tiež občas vypustil niečo z úst niečo vtipné, dej príbehu poriadne zamoce. A nakoniec jedna jediná postava, ktorú zbožňujem najviac zo všetkých knižných postáv, je Magnus Bane – Veľkobosorák Brooklynu. On je jednoducho najgeniálnejšia postava, aká tam mohla byť. Najväčšia škoda je, že sa v tomto diely nevyskytoval až tak často, ako by som ja osobne chcela! Ale tak nevadí, autorka to hádam v ďalších dieloch napraví.


My Slováci, máme úplne inú obálku ako je v originály. Niekedy sa stane, že sa nám naše nevydaria, ale k tejto sérii sa mi páčili. Neviem síce, čím to je, ale obálka je naozaj jednoduchá a použili skvelú kombináciu farieb – zelenej a čiernej. Originálna obálka je síce krajšia, ale ani slovenská nieje na zahodenie.  
Vzhľad knihy s obalom :)

Hodnotenie: 

V skratke: Ako začiatok celej série, je to naozaj skvelá kniha! Hneď od začiatku budeme v deji, ale stred knihy je taký hluchý. Knižka je plná humoru. Nachádzajú sa v nej pomerne sympatické postavy. Slovenská obálka je veľmi pekná.

Ešte na záver pár citácii z knihy ^.^ (môže obsahovať spoileri):
"Moje dýky nechaj tak! A vôbec, bez môjho dovolenia sa nedotýkaj nijakých mojich zbraní."
"Hm, takže došiel môj plán všetky ich predať na ebayi," zamrmlala Clary.
"Predať ich na čom?"
Clary sa naňho milo usmiala. "To je také mýtické miesto s veľkou magickou silou."
 (str. 99)

7 komentárov :

  1. mne osobne táto kniha vôbec, ale vôbec nesadla :) celkovo mám rada fantasy knihy, ale nie zmes upírov, vlkolakov, bosorákov, tieňolovcov atď. prečítala som asi prvých 100 strán, a aj to dosť ťažko.
    čítala som ju po jednej kapitole, aj to dosť vedelo naštvať, keď tá hlavná postava robila tie najväčšie hovadiny, aké vôbec mohla urobiť. možno to bol zámer, ale ja som mala chuť ju vyfackať.
    celkom by ma zaujímal koniec, ale nedokázala som ju prečítať do konca. mne osobne prišla nudná. každý má rád iný žáner :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako sa hovorí: Sto ľudí, sto chutí! :) a myslím si, že to bol zámer, Cassandra Clare má zvláštny štýl písania sérii :) prvá časť bola taká príprava pôdy a ostatné časti sú už len lepšie a lepšie :) škoda, že si to nedočítala, mne sa to páčilo :)

      Odstrániť
  2. Cassandra Clare je úžasná. Mohla by dačo napísať aj na kus toaletného papiera a aj tak by som si to zrejme prečítala. Už sa neviem dočkať jej ďalších sérii.
    Akurát sa chystám na piaty diel, ktorý som si minule kúpila, tak som zvedavá.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Casandru skrátka milujem ! Je neskutočné akú má fantáziu... písanie je pre ňu ako stvorené :). Mimochodom pekná recenzia :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja osobne Cassandru považujem za génia. Tú ženskú proste zbožňujem :D Jej humor je originálny a nenahraditeľný. Podľa mňa presne ten dodáva tejto knižnej sérii úplne iný originálny nádych. Vytvorila naozaj zaujímavý svet a použila viacej nadprirodzených bytostí, čo je podľa mňa úplne super a samozrejme vytvorila Magnusa, ktorého úplne zbožňujem :3 :D Dodnes nechápem ako mi dokázala vyraziť dych každým jedným pokračovaním. Aktuálne čítam piate pokračovanie a úprimne úplne ma prekvapila, ako ich môže tak trýzniť? :D Normálne mám strach zo šiesteho a zároveň posledného dielu, ale na druhej strane sa nesmierne teším :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na šiesty diel sa aj ja veľmi teším, ale bojím sa, že zomrie nejaká moja obľúbená postava :/

      Odstrániť

...