utorok 27. októbra 2015

[Recenzia] Druhá šanca sa občas vyplatí!

Sladké zabudnutie

Autor: Jamie McGuire
Žáner: NA contemporary
Počet strán: 304 strán
Originálne znenie: Beautiful Oblivion
Roky vydania: 2015 (SR), 2014 (originál)
Vydavateľstvo: Fortuna Libri
Séria, diel: The Maddox Brothers, 1/4

Anotácia:
Nadmieru samostatná Camille „Cami“ Camlinová sa s radosťou vzdala detstva skôr, než sa stihlo skončiť. Pracovala ešte predtým, ako dostala vodičský preukaz, a po prvom ročníku na vysokej sa presťahovala do vlastného bytu. Cami, barmanke v bare Red Door, neostáva okrem práce a školy čas na nič až dovtedy, kým po roku nemá prvý voľný víkend.
Trenton Maddox, kráľ Východnej univerzity, chodil so spolužiačkami ešte predtým, ako skončil strednú. Chlapci ním chceli byť, dievčatá ho chceli skrotiť, no po tragickej nehode sa jeho život obrátil hore nohami. Odišiel zo školy, aby sa zbavil mučivej viny. Býva u svojho otca vdovca a pracuje na plný úväzok v miestnom tetovacom štúdiu. Keď si už myslí, že jeho život sa vracia do normálnych koľají, všimne si Cami, ktorá sama sedí za stolom v bare Red Door.
Cami má troch bratov, preto verí, že priateľstvo s Trentom dokáže udržať v čisto platonickej rovine. Keď sa však Maddox zamiluje, miluje naplno – napriek tomu, že vinou Cami sa jeho ťažko skúšaná rodina môže rozpadnúť.
 


Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Po katastrofálnej Chodiacej katastrofe som sa rozhodla dať ešte poslednú druhú šancu knihám od Jamie McGuire. Nuž, tentokrát sa posledná šanca chytila topiaceho stebla trávi a na autorku mám momentálne neutrálny názor. Nie zlá, ale ani nie skvelá. Ale čím ma to vlastne zaujala tentokrát?

Úprimne, začínam neznášať keď autori ryžujú na niečom, čo už dávno predtým zožalo veľký úspech. Aj keď zo začiatku to fanúšikov a čitateľov poteší, po čase zistíte že je to čím ďalej tým horšie (viď C.Clare). Netuším ako je to v prípade Jamie, ale aj toto bolo menšie ryžovanie. Just a na potvoru tam musela vtlačiť Travisa a Abby (k ním sa už vyjadrovať nejdem), aj keď s dielom mali len to, že Travis je Trentonov brat a Sladké zabudnutie sa podľa všetkého odohrávalo v rovnaký čas ako Katastrofa. Ale prečo ich tam dávala? Fanúšikov to určite potešilo, ale mne to prišlo dosť nasilu vtlačené. Nevadí, neboli tam až tak často a prekusla som sa cez to (dúfam, že v ďalších dieloch už nebudú).

Ohľadom tej dejovej stránky, nič prevratné tam nebolo čo by vám malo vyraziť dych (až na ten koniec, aj keď skôr len stratíte na chvíľu reč). V podstate sa celú knihu riešili vzťahové problémy ústredných postáv. Sem-tam sa tam niečo stalo, nejaký ten väčší problém ktorý museli riešiť, ale bolo to tam hlavne preto, aby to nebolo také jednotvárne. Jednoducho kniha bez deja.
Trošku mi to pripomínalo aj už spomínanú Katastrofu v niektorých veciahc. Možno to bolo tým, že hlavní hrdinovia sa aj tu stále len doťahovali a že ženská hrdinka Cami nemá tých najlepších rodičov pod slnkom. Knihu odporúčam prevažne čitateľom, ktorí chcú zrelaxovať od školy alebo od iných starostí, skrátka pre menej až nenáročných čitateľov. Ak naopak máte radi akčné scény, neobyčajné zvraty, tajomstvá alebo veľmi napínavé scény, neviem-neviem či by toto bola zrovna vaša šálka kávy. Aj keď, stať sa môže určite hocičo!

Vedela som (a tajne dúfala), že Trenton nebude rovnaký ako Travis. Moje prosby boli vyslyšané, a tak som si nerušene užívala knižku. Dobre, boli trošku podobní (čo bolo vysvetlené tým, že proste Maddoxovci) ale Travis mi prišiel v prijateľnejšej až roztomilej verzii. Tie svoje vrtochy toľko neprežíval a rozhodne sa nesprával ako zmyslov zbavený. Dokonca ani Cami nebola tupá ako Abby, aj keď mala svoje maniere, ktoré mi trošku vadili. Ďalej som si veľa postáv už nezapamätala. Taký pomerne dôležitý bol ešte Tídžej, s ktorým sa spája toľkokrát omieľané tajomstvo (ktoré som nečakala a prehováram sestru, nech si to prečítala aby som si to potvrdila, či som to správne pochopila). Nuž ak už kvôli ničomu, tak aspoň kvôli tomuto tajomstvu/prekvapku budete chcieť dočítať túto knihu ak sa do nej raz pustíte (verte mi!).

A posledná obálka. Originálnu nechápem. Akože prečo kvôli jedenkrát spomenutému pávovi ho museli teperiť na obálku? Keby že namiesto neho by sa tam ocitli ponožky, dali by tie? Nechápem túto zvláštnu spojitosť. Naša je určite lepšia (kto vie prečo, že? :D) a aj keď nie je toľko farebná ako páv, myslím si že je to lepší magnet na ženské čitateľky.

Hodnotenie:
Presnejšie kniha je skôr medzi 3,5 - 4*.
Za recenzný výtlačok ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk!
Knihu si môžete kúpiť na tejto adrese.



Súvisiace články:

6 komentárov :

  1. Mne sa práveže pôvodná obálka páči omnoho viac :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fakt? :D Mne skôr naša, tá pôvodná mi príde trochu nudná ale tie zvyšné v sérii majú už oveľa krajšie obálky, tak som zvedavá aj na tie naše slovenské ak knihy vyjdú aj u nás :D

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze. :D Musím říct, že na knihu jsem se sice nijak zvlášť nechystala, ale teď možná změním názor.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu! :) Nuž ak máš náladu na oddychové čítanie, tak toto je určite to pravé pri čom sa dá skvelo vypnúť a užívať si len nenáročný dej. :)

      Odstrániť
  3. Pekná recenzia, no ako vidím, knižka nič pre mňa :D
    Tvoj blog ma oslovil, takže ti dávam odber :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne! ^-^
      Pre mňa to tiež bola čisto len oddychovka, ktorá ale vtedy keď som ju čítala padla celkom vhod. :)

      Odstrániť

...