pondelok 17. novembra 2014

Knižná recenzia - Will Grayson, Will Grayson

Will Grayson, Will Grayson


Autor: John Green, David Levithan
Žáner: Young Adult
Počet strán: 308 strán
Rok vydania 2. edícii: 2012
Rok vydania originálu: 2009
Vydavateľstvo: Penguin Books Ltd
Hodnotenie na GR: 3.94*


Anotácia:
Jednej chladnej noci, v najneobľúbenejšej časti Chicaga, dvom cudzincom sa skrížili cesty. Dvaja tínedžeri s rovnakými menami, s odlišným životom zistia, že zrazu ich životy idú v novom a nepredvídateľnom smere, ktoré vyvrcholia v hrdinskej zmene srdca a najdramatickejšom muzikále, ktorý kedy bol v stredoškolskom divadle.

Pozn.: Anotáciu som preložila ja sama z angličtiny, takže sú tam pravdepodobne nejaké nezrovnalosti. Ale inak je to moja vlastná tvorba, takže ak by ju niekto chcel použiť, tak len so zdrojom! :)

Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Will Grayson, Will Grayson je podľa mňa tá najlepšia Greenovka, akú som zatiaľ čítala! Možno to bolo aj tým, že Green túto knihu nenapísal sám, ale aj s Davidom Levithanom. Od Levithana som predtým ešte nečítala nič, takže som nevedela, aký má štýl písania a či mi vôbec sadne. Ale po tých pár kapitol, ktoré napísal on môžem povedať, že mi fakt sadol. Pravdepodobne si od neho ešte niečo prečítam!

Knihu napísali dvaja autori a hneď si to všimnete. Kapitoly sa striedajú a s nimi sa striedajú aj vizuálne zmeny. Greenové kapitoly vyzerajú ako v každej knihe, ale Levithanove sa trochu líšia. Všetko je písané malými písmenami, aj začiatok vety a aj mená. K tomu dialógy sú tiež napísané odlišne. Levithan písal dialógy ako nejaké chatové okienka, tak John písal dialógy ako každý iný. Tieto vizuálne odlišnosti sa mi nehorázne páčili, pretože sa týmto stala ľahko zapamätateľná!
Ako každá Young Adult kniha tak aj Will Grayson, Will Grayson nemala nejaký dej s množstvom akcie, zvratov, obratov a čo ja viem čoho všetkého ešte. Dej bol taký oddychový, miestami vtipný a občas sa tam vyskytli aj nejaké tie hlbšie myšlienky, ktoré ku Greenovi jednoducho patria.

Hlavná postava bol Will Grayson, ktorého som zo začiatku veľmi nemusela a mala som radšej willa. Ale v strede knihy sa môj postoj zmenil a Johnovho Willa som mala nakoniec z celej knihy najradšej! Neviem čím presne sa to zmenilo, ale zmenilo sa to. Možno to bolo aj tým, že sa v strede knihy vzoprel Tinymu, ktorý ho (aspoň podľa mňa) troška využíval a neuvedomoval si, akého dobrého kamaráta to len má. Čo sa týka Tinyho, tak on je parádne vtipná postava. Má svoje čaro a bez neho by to nebolo až také skvelé. Druhý will grayson bol hádam tá najpesimistickejšia postava, akú som kedy v knihe videla. I keď jeho názory som mala zo všetkých najradšej, pretože mi prišli vo väčšine prípadov pravdivé. Okrem ich tam boli Jane a Maureen, ktoré som ani jednu nemala rada. Ešteže sa Maureen vyskytovala len zriedkavo a cez Jane som sa nejako preniesla. Ale vadila mi tam.

Vydanie knihy ktorej mám ja, je podľa mňa najkrajšie. No dobre, možno nie najkrajšie, ale mne sa páči najviac. Tá fialová je riadne pekná a podobá sa mi asi najviac na vzhľad Greenových kníh. K tomu to srdiečko z odtlačkov prstov je hrozne roztomilé! :3




Hodnotenie:

V skratke: Čo povedať? :D WG, WG je naozaj pútavé čítanie, s naozaj pekným príbehom! Celkovo sa mi príbeh veľmi páčil a Green sa podľa mňa prekonal - žiadne citové vydieranie! :D I keď bol fakt, že niektoré pasáže pre mňa boli trochu dojímavé. Pre mňa je toto najlepšia Greenovka, aj keď knihu napísal aj Levithan. Levithanov štýl písania nepoznám, ale po tých pár kapitol od neho, zatiaľ hovorím, že mi pomerne sadol. :)
Nuž a čo hovorím na postavy? Tie hlavné som si obľúbila a vedľajšie mi nevadili. Zo začiatku som síce nemala veľmi rada Willa, pretože jeho kapitoly ma až tak nebavili ako willove. Ale na konci sa to trošku otočilo, i keď obľúbila som si ich oboch (aj keď willove kapitoly boli záživnejšie).

2 komentáre :

  1. Znie to dosť schizofrenicky. :D Ale už dlhšie po nej pokukujem, a práve si mi dala motiváciu sa do nej skutočne pustiť. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak trochu hej, ale to len preto, že dve úplne rozdielne postavy majú rovnaké mená a priezviská :D ale je to naozaj skvelá kniha! :)

      Odstrániť

...