sobota 22. novembra 2014

Knižná recenzia - Džínsové denníky #4

Džínsový denník 4


Autor: Zuzka Šulajová
Žáner: Young Adult
Počet strán: 368 strán 
Rok vydania: 2014
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Hodnotenie na GR ku dňu 22. 11. 14: 4.50*
Séria, diel: Džínsové denníky, 4/6

Anotácia:
Paula na vysokej škole!
Napriek tomu, že Paula nezvratne dospieva, svojho denníka sa nevzdáva a sprevádza ju aj ďalšími piatimi rokmi štúdia. Paule je sprvoti trošku smutno za bývalými spolužiakmi, hoci s niektorými zostáva v kontakte. Na začiatku prvého semestra jej však mama povie, že vysoká škola jej zmení život takisto ako aj stredná. Má pravdu? A budú to mať na svedomí noví spolužiaci? Staré lásky, ktoré nehrdzavejú? Lukášovi kamaráti z Anglicka, ktorí sa dovalia na Slovensko? Prichádza vek na životné rozhodnutia - vloží niekto hlavu do chomúta? Toto všetko a oveľa viac nájdete v Paulinom denníku číslo štyri.

Recenzia (alebo môj názor na knihu):
Zuzka Šulajová je jediná slovenská autorka, ktorá ma dokáže rozosmiať tak, že sa chytám za brucho a rozplakať tak, že sa neviem spamätať ešte hodnú chvíľu. Vlastne keď sa zamyslím, toto nedokáže väčšina autorov celosvetových rozmerov. Naposledy to bola okrem Zuzky Cassie. Keď som sa dopočula, že má výjsť ďalší Džínsový denník, mala som skvelú náladu po celý deň. Potom nastal deň D, kedy kniha vyšla a ja som si ju musela objednať. A potom prišla, prečítala som si posledné tri strany a prečítanie knihy som odkladala tak ako sa len dalo! Ale potom som si ju vylosovala, prečítala a úplne ma dostala! 

Prostredie a postavy mi boli po celý čas známe, rovnako ako aj Zuzkin skvelý humor. Zuzka je podľa mňa Pani Spisovateľka s veľkým P a S, pretože do jej postáv sa viem dokonale vžiť a všetko perfektne prežívam s nimi! V štvorke sa už aj vyskytli nové postavy, ktoré mi zo začiatku robili radosť, ale potom mi už liezli hore krkom. Síce mi vadili, ale dej poriadne zamotali. V tomto diely boli samé zvraty a obraty, ktoré boli milo aj nemilo prekvapivé. A čo sa týka konca, tak ... ach, bol strašný, cliffhangerovytý a už aj chcem pokračovanie, aby som mala istotu, že séria skončí tak, ako by aj mala!

Paula zostala po celý čas rovnakou Paulou akou bola, aj keď teraz mala o pár rokov viac. Proste super postava, ktorá zažíva trapasy na každom kroku. A Lukáš .... dokonalý ako vždy, aj potom konci ho zbožňujem rovnako ako aj predtým, pretože tak trochu chápem niektoré jeho rozhodnutia. Ale šokovali ma riadne! Obidvaja! Potom sa tam objavili Lukášový kamaráti z Anglicka. Prišiel Justo (v pohode chalan, riadne sympatický), Fernanda, Jin Ae, Kalle a Zoe tá hnusná rozbíjačka vzťahov, ktorú tak neznášam, že by som ju poslala niekam a Lukáša za tú jeho milotu k nej najradšej prefackala!!!. Bol tu aj Patrik a Rišo, zlatí ako vždy a objavili sa aj Paulini nový a starý spolužiaci. Nových som si vôbec neobľúbila, ani jedného a zo starých spolužiakov som mala len dobrý pocit, pretože sú pre mňa veľmi známe postavy, ktoré nič nepokazia.

Obálka je pekná, ale tak nejak málo modrá. Nejako mi nesedí k celej modrej sérii Džínsových denníkov, pretože keď si pozrieme zvyšné diely (hlavne staré vydania), tak všade je vo veľkom množstve modrá a tu zrazu červená. Ale obálka je pekná, patrí k tým krajším a tá málomodrosť je len "drobnosť", ktorá mi ale neskutočne na nej vadí!

Hodnotenie:

2 komentáre :

  1. Ahoj zatagovala som ťa do liebster award tagu!
    http://bookareourlife.blogspot.sk/ Inak už sa teším na 4 aj keď vravela že ďaľšiu časť písať nebude. Podľa mňa je to úplne bombová séria. Úžasná recenzia!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, séria je to naozaj skvelá :3 hej, vravela a to už aj pri dvojke, že je to posledná časť a teraz to má mať 7 až 8 dielov :D ale teším sa na ne :)
      A ďakujem za pochvalu, aj nomináciu! :)

      Odstrániť

...